Radio Samobor

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Ovdje “radio stanica Samobor”

Ovdje “radio stanica Samobor”, prvi put se čulo u eteru, 3. srpnja, davne 1970. godine. Radio je započeo s radom u Starogradskoj 12, a prve riječi u eter uputio je predsjednik tadašnje Skupštine općine Petar Keserić. Sve je započelo inicijativom djelatnika Narodnog sveučilišta, a program je prenošen putem odašiljača od 50 wata s radijusom dometa od 50-ak kilometara.

Prema tadašnjim izvještajima prve emisije odlično su se čule diljem Žumberka, preko Zagreba do Velike Gorice, Jaske i drugih mjesta van Zagreba. Tih godina, osim vlastitog programa, emitiran je i program Radio Zagreba. Na raspisanoj audiciji za spikere prijavio se velik broj zainteresiranih, a ocjenjivački sud u sastavu Nedjeljko Kujundžić, novinar radio Zagreba, prof. Svetozar Petreković, zaposlenik Narodnog sveučilišta i direktor sveučilišta Zdenko Tenk, ocijenili su da najbolje glasove i druge kvalitete imaju Višnja Šoštarić i Velimir Stepinac iz Samobora. Na temelju natječaja za urednika i novinara izabran je Damir Kereškenji iz Zagreba, a za tehničara Berislav Horvat iz Samobora.

2003. godine novi koncesionar je tvrtka Matis doo. U jesen iste godine napravljen je tehnički projekt Radio Samobora kao potpuno digitalnog radija. Ideja o potpuno digitaliziranom procesu pripreme, produkcije i emitiranja zasnovana na IT infrastrukturi, postavljena je i realizirana u tvrtki Matis od samog početka pa tako od onda do danas koristimo sustav za automatizaciju “Virtual radio”, tvrtke AEV. Od početnih nekoliko sati programa, davnih sedamdesetih, stigli smo do 24-satnog emitiranja, kompjuterizirane režije… Uređen je moderni studijski, režijski te urednički prostor u kojem radi deset zaposlenih, a Radio Samobor ima i petnaestak vanjskih suradnika iz raznih područja. Radio Samobor danas se sluša na području cijele sjeverozapadne regije, kao i putem Interneta.