Croatian Long Distance Trail

“Svemir je spor, Zemlja također. I divljina je spora, poput naše nutrine, možda nam baš zato najviše daruje kada do nje dođemo sporo, hodajući…”

N.H.

CLDT je kratica za Croatian Long Distance Trail. CLDT je, dakle, nacionalna, krajobrazna, dugoprugaška staza za hodanje koja u neprekinutom nizu povezuje najistočniju (Ilok), najsjeverniju (Sveti Martin na Muri), najzapadniju (Savudrija) i najjužniju (Prevlaka) točku Republike Hrvatske, a dugačka je 2 109 km.

Croatian Long Distance Trail je plod rada Udruge Long Distance Trail Hrvatska, a koja je osnovana iz želje da se po uzoru na svjetske dugoprugaške staze prva takva staza napravi i u ovom dijelu Europe.

Sekcija A (576 km) – 9,2 km D+

Podsekcija A1 (245 km)

Ova je podsekcija dugačka 245 km, te prolazi Slavonijom i Baranjom. Iako ne obiluje čistim tekućim vodama, vrlo se često nailazi na sela i gradove, pa je voda dostupna u kućanstvima i trgovinama. Podosta je obrađenih polja pa se često hoda uz oranice. Mladi usjevi pšenice, uljane repice ili lana mogu biti vrlo fotogeničan prizor, no u takvim je područjima malo teže pronaći dobro bivakiralište. Između gradova i naselja često se prolazi kroz sela, a koja ponekad imaju i trgovine koje će dobro doći za osvježiti se hladnim sokom, pivom, sladoledom ili sendvičem. Neka te trgovine budu iznenađenja, nije dobro znati baš svaki detalj putovanja. Ta sela će biti i dobro mjesto za opskrbu vodom. Ljudi su najčešće srdačni i rado će vam dati vode, ako ih pristojno upitate.

Podsekcija A2 (94,5 km)

Proteže se od Našica do blizu Daruvara, a sve preko glasovite planine Papuk. Na toj relaciji nema gradova i sela, CLDT prolazi tek uz planinarski dom na Jankovcu i vikend naselje Novo Zvečevo. U Jankovcu je moguć smještaj, te okrjepa hranom i pićem. Samo pripazite, ukoliko dolazite za vikend valjalo bi napraviti rezervaciju mislite li tamo prespavati. Također, grad Daruvar se nalazi offtrail, odnosno nije na trasi staze, te bi prijevoz do 8 km udaljenog Daruvara mogao biti problem ne hoda li vam se sat i pol u jednom pravcu.

Podsekcija A3 (236,5 km)

Dugačka 236,5 km ova sekcija prolazi Bilogorom, Kalnikom, te uz jezero Dubrava kraj Preloga. Osim većih mjesta i gradova koje ću navesti, ruta često prolazi kroz sela u kojima se također može naći trgovina. Na manje trgovine se nije dobro osloniti jer često nemaju dobar asortiman robe koja bi bila dobra za hodače, ali da će dobro doći za sendvič u hodu – hoće. Valja imati na umu da se u ovoj sekciji grad Koprivnica nalazi 7 km offtrail, odnosno ne nalazi se na ruti već do grada treba stopirati ili hodati.

Sekcija B (565,5 km) – 23,9 D+

Podsekcija B1 (179 km)

Ovo je jedna od najnapučenijih podsekcija, no unatoč tome prolazi se preko Ravne gore, Strahinjčice, Ivanščice i dobrog dijela Medvednice gdje se na Sljemenu nalazi kraj podsekcije. Hodajući ovim dijelom CLDT-a ne bi vam ništa trebalo nedostajati osim manjeg broja pogodnih mjesta za kampiranje.

Podsekcija B2 (278 km)

Starta na Sljemenu odakle se spušta i prolazi Zagrebom kroz naselje Podsused. CLDT je jedini svjetski trail koji prolazi kroz glavni grad neke države. Nakon malo urbanih smetnji trail preko Samobora odlazi u Samoborsko gorje, pa Žumberak, a potom i u Gorski kotar – zeleni tunel broj dva CLDT-a.

Podsekcija B3 (108,5 km)

Nakon Klane geografski se vrlo brzo ulazi u Istru. Tim dijelom Istre CLDT koristi Istarski planinarski put i dijelove Parenzane. Dosta je brdovito te ispresijecano pitoresknim seocetima.

SEKCIJA C (967,5 km) – 28 km D+

Podsekcija C1 (322,5 km)

Ovom je podsekcijom zahvaćen još jedan komad Istre koja također oduzima dah, a iz nje se preko Učke ulazi na Kvarner. To je još jedan poprilično napučen dio staze, osobito nakon Savudrije gdje staza ide uz jadransku obalu i oko Matulja, no čim staza ponovno odvijuga u Gorski Kotar stvari se mijenjaju. Podsekcija završava uvertirom u Velebit, odnosno dolaskom do Zavižana gdje počinje planinska avantura CLDT-a.

Podsekcija C2 (227 km)

Ovo je uglavnom planinska sekcija, a proteže se od Zavižana do Dinare. U ovoj se podsekciji prolazi kroz dva nacionalna parka  (sjeverni Velebit i Paklenica) i to je zalog kvalitete ovog dijela CLDT-a. Planine donose i izazov u vidu teže opskrbe hranom, no i zabačenije predjele koji će zadovoljiti našu potragu za samoćom i samorefleksijom.

Podsekcija C3 (418 km)

U ovoj se podsekciji nalaze planine Svilaja, Mosor, Omiška Dinara I Biokovo, a prolazi se i poluotokom Pelješcem koji hodača dovodi do Srđa iznad Dubrovnika odakle put ide svome kraju kroz nestvarni konavoški kraj. Jedna od najdražih podsekcija garantira atraktivnost, ali ovisno o godišnjem dobu i temperaturne ekstreme.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s