Pokret! Dan prvi: Ilok – Lovas

Nakon višemjesečnih priprema, analiziranja komada opreme, traženja optimalnih verzija rute, razgovora sa ljudima koji su već prešli i trasirali ovaj dugohodački krajobrazni trail kroz cijelu lijepu našu, došao je dan da se planovi počnu realizirati. Jučer smo obavili posljednje konzultacije u Vinkovcima, gdje je bila Zvonkova baza pred polazak, da bi jutros došla ekipa iz HPD Liska iz Iloka na start, ali i podršku u prvim kilometrima puta.

Zvonkov okvirni plan je prijeći sve najistaknutije točke naše lijepe u nekih četiri mjeseca, no ovo je vrlo dugačak trail i ozbiljna kilometraža, tako da će ići lagano, dan po dan, i pokušati pratiti itinerar koji smo zacrtali u analizama, a koji bi odgovarao Makijevom tempu i načinu razmišljanja. Nema limita, nema datuma do kojeg se nešto mora, no postoji plan koji daje neki okvir i motivira svako jutro da se krene dalje i dosegne dnevni cilj. Danas, prvoga dana, to je Lovas, općina susjedna općini Ilok, koja je naša najistočnija općina.

Plan za prvi dan, 28 kilometara, Ilok – Bapska – Lovas

Lovas, selo i općinsko središte 25 km jugoistočno od Vukovara; 872 st. (2011). Leži na 121 m apsolutne visine, uz cestu (udaljena 2 km) Vukovar–Tovarnik. U pisanim je izvorima selo prvi put zabilježeno 1385. kao Lovasci. U ispravi iz 1404. spominju se dva susjedna sela, Nagylowaz i Tothlowas, a prema podrijetlu tih naziva može se zaključiti da su u XV. st. uz Hrvate ondje živjele i druge etničke skupine, ponajviše Madžari i Slovaci. Sredinom XV. st. dva su se sela vjerojatno spojila u jedinstveno selo, koje izvori otada bilježe pod nazivom Dugi Lovas. Od 1526. do 1691. Lovas je bio pod osmanskom vlašću, a izvori iz druge polovice XVII. st. zabilježili su posljednjega osmanskoga gospodara Saim-bega, kojemu su tamošnji seljaci plaćali danak. U doba borbi za Srijem (1687–91) Lovas je bio napušten, a nakon prestanka ratne prijetnje ponovno naseljen odbjeglim pučanstvom kao i stanovnicima obližnjih mjesta (Privlaka, Gibarac, Grk, Komletinci, Kundrovci i Berkasovo). U vizitaciji pečuških kanonika iz 1729. zabilježeno je da je Lovas, sa selima Bapskom i Novakima, bio u sastavu vlastelinstva grofa Küffsteina. God. 1769. u Lovasu je bila posvećena crkva sv. Mihovila. Budući da su na prijelazu iz XVIII. u XIX. st. u tom kraju bile naseljene veće skupine Nijemaca, ta je etnička skupina sve do 1945., uz Hrvate, bila najbrojnija u naselju (oko 45%). Nakon II. svjetskoga rata većina Nijemaca protjerana je iz Lovasa. U Domovinskom ratu Lovas je od listopada 1991. bio pod okupacijom srpskih snaga pri čem su počinjeni mnogobrojni zločini nad hrvatskim stanovništvom. Od 1995. do početka 1998. bio je pod prijelaznom upravom UN-a.

Današnjih 28 kilometara; djelom će mu pomoći prijeći Nataša i Beti iz HPD Liska, koje će sa Makijem ići do račvanja kružne rute natrag prema Iloku, gdje će Zvonko krenuti jugozapadno prema Bapskoj, i dalje prema Lovasu, gdje je planirao prvo noćenje.

Pratite nas, mi ćemo biti u svakodnevnom kontatku sa našim Makijem i izvještavati vas o njegovoj lokaciji i prijeđenim kilometrima. Neka su mu noge lagane! Na dnu naše web stranice postoji brojač, gdje možete vidjeti koliko je Maki na putu.

ZO

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s