Dan drugi: Lovas – Vukovar

Sinoć je Maki dohvatio Lovas, nakon manjih komplikacija sa CLTD rutom koja djelom ide kroz šumu uz granicu sa Republikom Srbijom. Idu tuda i migranti. Patrolira tuda i policija. No, sve smo najavili na vrijeme i znali su za našeg Makija, tako da nije ispao problem, no probijanje kroz koprive i žicu već prvog dana je.

Maki uz granicu sa Srbijom, prvi kilometri puta

Zvonko se javio iz Lovasa, kada je stigao, što je bio i plan za dan, prijeći 28 kilometara i stići do simpatične općine koja je djelom na Dunavu na sjeveru, a na jugoistoku graniči sa Srbijom. Sigurno su vođeni načelnicom Tanjom Cirbom, diplomiranom novinarkom, koja u svom trećem mandatu vodi općinu sa mjestima Opatovac i Lovas. Makija su dočekali dečki iz lokane postrojbe vatrogasaca, koji su mu pružili i prvo prenoćište.

Jutros, nakon prospavane noći, razrađen je plan za danas, uz jutarnju kavicu, treba dosegnuti Vukovar. Drugi će dan Makijeve hodnje CLDT-om zasigurno biti emotivan. S južne strane ući će u Vukovar, svoj grad u kojem je poživio većinu života. Polazak je iz Lovasa u kojemu je prije rata kao učitelj radio Siniša Glavašević, ratni izvjestitelj i urednik gradskog radija. Ravna i bogata slavonska zemlja, šira i od ljudskog pogleda krije brojne rane iskopane u jesen sad već davne 1991. Tuda će ići naš thru hiker, uz polja šećerne repe i pšenice koju povija vjetar, prema Gradu kojeg smo iznijeli iz mraka, hodati uz barokna pročelja, parkove, drveće i klupe pune uspomena jedne lijepe mladosti. Treba prijeći 25 kilometara, kroz Sotin pa do rodnog grada.

Vukovar se smjestio u sjeveroistočnom dijelu Republike Hrvatske i sjedište je Vukovarsko-srijemske županije.

Nalazi se na razmeđi povijesnih pokrajina istočne Slavonije i zapadnog Srijema. Leži na ušću rijeke Vuke u Dunav. Istočni – stariji dio grada na desnoj je obali Vuke, na obroncima Vukovarskog ravnjaka i visokoj dunavskoj obali. Zapadni dio grada – Novi Vukovar s Borovo-naseljem u nizini je lijeve obale Vuke. Vukovar ima granični položaj na Dunavu prema Vojvodini u Republici Srbiji.

Grad leži na važnim prometnim pravcima. Od pamtivijeka je dolinom Dunava na vukovarskom području tekao promet od sjeverozapada prema jugoistoku. U rimskom razdoblju desnom obalom Dunava vodila je granična, tzv. limeska cesta, na kojoj je važna postaja bio Cornacum, današnji Sotin. Od davnina se također plovi Dunavom i Vukovar je na tom putu važna postaja. Uvođenjem parobroda od sredine 19. stoljeća Vukovar je imao redovnu vezu s Budimom i Bečom uzvodno i sve do Rumunjske nizvodno. Vukovarska luka važna je uvozno-izvozna postaja. Poslije izgradnje željeznice 1878./79. godine sve je važnija uloga Vukovara u pretovaru robe s riječnog na željeznički promet. U novije vrijeme Vukovar je imao razvijenu cestovnu mrežu asfaltiranih prometnica. Izgradnjom zračne luke Klisa, 20-ak km zapadno od Vukovara, uključeno je ovo područje u zračni promet.

Čitajte nas, osvježit ćemo post, čim se Maki javi dalje.

ZM; ZO

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s