Treći dan…bez odmora od Vukovara do Vere

Stigao je Maki jučer kasnije popodne u Vukovar i odmah se (s)našao sa starim prijateljem, kumom, kojega nije vidio od svog odlaska iz rodnog grada. Popričali su lijepo, popili koju za stara vremena i Maki se uputio u svoju kuću u Borovom Naselju, koje se na sjeveru naslanja na grad Vukovar, grleći veliku plavu rijeku zajedno. Čuli smo se tada, poslao mi je fotografije iz jučer smočenog kišom grada, kojim je prošetao do svojeg doma.

Naravno da je, kao što se vidi na naslovnoj fotografiji, Maki ušao u grad prošavši pored Vukovarskog vodotornja. Vukovarski vodotoranj je građevina u Vukovaru, simbol stradanja i otpora grada tijekom Domovinskog rata. Vukovarski vodotoranj izgrađen je 1968. godine, kao zamjena za dotadašnji vodotoranj u središtu grada (pokraj Hotela Dunav, na današnjem Trgu Republike Hrvatske), koji nije bio dovoljnog kapaciteta za sve veće potrebe grada koji se širio. Visok je 50 metara, a izgradila ga je zagrebačka tvrtka Hidrotehna prema projektu tvrtke Plan u tadašnjem gradskom perivoju i izletištu tzv. “Najpar-bašći”, na ulazu u vukovarsko gradsko naselje Mitnicu. Projektant vodotornja je dipl.ing. Matej Meštrić. U to vrijeme, s kapacitetom rezervoara od 2200 kubnih metara, bio je među najvećim građevinama te vrste u Europi. Na vrhu bio je restoran-vidikovac, kavana “Vodotoranj”, iz kojega se vidio Vukovar, Dunav i okolica. Restoran je zatvoren 1970. godine a nakon toga tu je bilo računovodstvo Vodovoda.

Godine 1991. vodotoranj su, tijekom bitke za Vukovar, teško oštetile srpske snage. Bio je pogođen s više od 600 neprijateljskih projektila i postao je simbol stradanja i otpora toga grada. Tijekom opsade grada, tada 23-godišnji, Ivica Ivanika s Mitnice prvi je stavio te je uvijek iznova, pod granatama, na vodotoranj dizao hrvatsku zastavu, a kasnije je s njim išao i Hrvoje Džalto.

Objekt Vodotornja danas sadrži memorijalne stube, memorijalnu sobu i vidikovac te se u njemu u istome trenutku može nalaziti najviše 70 osoba. U prizemlju pored Vodotornja nalazi se amfiteatar sa 100 sjedećih mjesta, dječje igralište i kafić, a izvršeni su i hortikulturalni zahvati oko prostora Vodotornja.

Obnovljeni vodotoranj je svečano otvoren 30. listopada 2020., a dan kasnije za javnost.

Dana 10. ožujka 2021. Vodotoranj je službeno postao članom Međunarodnog saveza velikih tornjeva (engl. WFGA odn. World Federation of Great Towers).

I tako, nakon redovnog jutarnjeg briefinga koji radimo svaki dan da me obavijesti okvirno u kojoj će mjeri pratiti plan koji smo izradili za sekciju A CLDT-a do Sv. Martina na Muri, kaže meni Maki da čeka dogovoreni interview sa novinarkom Radio Vukovara pa da će vidjeti što dalje, uglavnom je bio plan dan odmora. Oni se moraju planirati svakih nekoliko dana ili barem na nekih 120-150 prijeđenih kilometara, ovisno o konfiguraciji terena, vrsti podloge i uspona.

Zvoni telefon oko 18 sati, taman sam se namjestio gledati naše Vatrene protiv opasne Armenije, kad kaže Maki, evo mene u Veri, pijem pivo ispred trgovine? Kažem ja da smo imali u planu dan odmora, no kaže on da je osjetio nemir i dan je bio lijep i put ravan i tako je on odradio sljedećih dvadesetak kilometara, već je sada na 74. kilometru, u tri dana.

U trenutku pisanja ovog teksta stoji plan da sutra Zvonko nastavi iz Vere, skroz do Osijeka, sa čime bi odvalio prvih sto kilometara, u svega 4 dana. Respekt! Vidjet ćemo što će donjeti sutra. A na kraju današnjeg dana, vrijeme je da spomenemo i sponzore koji su omogućili da se ovo događa i pružili podršku Makiju.

Da bi bilo koji projekt uspio, potrebna je podrška. Prije svega podrška i razumjevanje obitelji, prijatelja, zajednice u kojoj živite. No, za realizaciju ovakvog projekta, gdje je potrebna i specifična oprema za realizaciju, a koju vjerojatno nema baš svatko kod kuće, zatim odjeća i obuća, adekvatna za sve moguće vremenske prilike u periodu od četiri mjeseca, koliko je predviđeno trajanje Makijevog puta, potrebno je i nešto više. Potrebno je i nešto novca koji vam se treba naći usput za poneko osvježenje, za prijeko potreban topli obrok, za poneku grickalicu koju ćete kupiti u lokalnom dućanu na koji ćete rijetko naići. Potreban je novac i za rijetke prilike kada možete prenoćiti u nekom hostelu i zamjeniti šator toplim i mekanim krevetom i osjetiti topli tuš.

Sve to su razumjeli i prepoznali naši dragi sponzori, koji su donirali određenu opremu, preparate, ali i spomenuti novac. Navest ćemo ih ovdje, jer zaslužuju biti spomenuti i istaknuti, a navest ćemo ih redom pojavljivanja, bez obzira na hvale vrijedan iznos koji su izdvojili kako bi Zvonko realizirao svoj cilj. Neki ne žele javno isticanje pa ih nismo naveli. Više o njima možete pročitati na našim stranicama, ako otvorite tab SPONZORI.

ZO

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s