#4 Osijek – kum af a deci rakouci

Kod Osijeka Drava postaje spremna za udaju. Veliki prosac Dunav pričeka ju kod Kopačkog rita pa pridruži njezine svijetle vode svojem snažnom i mutnom toku. S moćnog Dunava prema Dravi krenuo je i naš Maki. U svojem četvrtom danu hoda dostigao je troznamenkasti broj kilometara. Slavonska ga zemlja očito krijepi i nadahnjuje, bila mu je mati većinu života. Očekivali smo da će odmoriti jedan dan u Vukovaru, ali on se, nemiran poput proljeća u ravnici, nije umirio na jednom mjestu. Krenuo je stazom uz duga polja pšenice iz kojih se dižu makovi, nikli iz krvi ratnika.

Takve je krvi i naš Maki koji ne staje nikada i četvrti je dan ušao u slavonsku metropolu. U lijepom se Osijeku nitko ne osjeća kao stranac i prolaznik, lege se uvijek pobrinu za svoje goste, a možda negdje začuje i stari esekerski izraz “kum af a deci rakouci” pa domaća zlatna šljivovica malo okrijepi duh i tijelo našeg hodača. A iz pouzdanih izvora saznajem da je njegovo nepce danas ugrijala i paprika nedalekih slavonskih polja, sljubljena sa dravskim šaranima ukuhanim u odličnom kotliću domaćeg fiša. U slast Maki i odmori se do sutra kada ćemo vidjeti neke od najljepših prizora iz naše lijepe iz neopisivog i fotogeničnog Kopačkog rita, kada prijeđe sa lijeve strane udavače sa početka priče i krene put sjevera.

Osijek je smješten u ravnici na desnoj obali rijeke Drave između 16-og i 24-og kilometra od ušća u Dunav. Najveći je grad u Slavoniji, četvrti po veličini grad u Hrvatskoj, te je industrijsko, upravno, akademsko, sudsko i kulturno središte Osječko-baranjske županije. Osijek je grad s najviše zelenila i zelenih površina u Hrvatskoj; na području grada nalazi se 17 parkova u ukupnoj površini od 394.000 m².

ZM; ZO

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s