#5 Osijek – Kopački rit

Dosta kasnije jutros, možda malkice prekasno za lipanj koji je naglo zatoplio, krenuo je Maki preko Drave, na lijevu obalu, pa prašnjavim putem kroz prekodravsko Podravlje. Izmjenjivali su se makadami, vrlo krupnog zuba i nije bilo ugodno gaziti, za razliku od jučerašnjih prašnjavih lenija kroz polja pšenice. A tu je već i lagano nakupljeni umor, pet dana je u nizu, sa prosjekom iznad dogovora i očekivanja, tako da ne čudi da dalje od Kopačeva danas nije išlo.

No, Maki dragi, to je nekih 115 kilometara odvaljeno u prvih pet dana na svježinu i na adrenalin. Dalje treba malo stati na loptu i ići kako smo dogovorili, nema rekorda, nema limita, nema natjecanja, samo užitak i čista glava. Vrijeme je za dan odmora, i tako će i biti sutra, nadamo se, obećao je Zvonko da će mirovati. Eventualno malo prošeta po okolici da protegne noge, ali Kopačevo mu je baza do subote, kada će nastaviti, vidjet ćemo još kojim putem, imamo neke ideje o varijaciji u odnosu na CLDT. Dobro je rekao Branko koji ga je prvi prehodao, ovo će biti Makijev put, jer uvijek je samo od onoga koji ga sam prehoda.

Iskoristio je priliku, uzeo brodić i provozao se po prekrasnom parku prirode. Kopački rit najvredniji je posebni zoološki rezervat u Hrvatskoj. Najveće je rastilište i mrijestilište slatkovodne ribe u Podunavlju. Jedna od najvećih fluvijalno-močvarnih nizina u Europi. Dom za više od 2300 bioloških vrsta. Svake godine u Kopačkom se ritu gnijezdi oko 140 vrsta ptica. Ovo je mjesto na kojemu je moćni Dunav podijelio svoju snagu s jezerima, barama, gredama i ritovima.

Ime ovoga Parka dolazi od mađarskih riječi kapocs, što znači kopča, i ret, u prijevodu s mađarskog  livada.  Poveznica, kopča, među močvarnim livadama danas su drveni mostovi koji posjetitelju omogućavaju ući duboko u rit – prirodni fenomen bioraznolikosti.

Dva su veća jezera u Parku – Kopačko jezero i Sakadaš koji je sa sedam metara najdublja udubina Rita. Prostor Parka poplavljen je prosječno 99 dana u godini. Rit većinom prekriva šuma bijele vrbe, dok se na višim terenima nalaze vrijedne šume hrasta lužnjaka, najplemenitijeg i najcjenjenijeg drveta ovih prostora. Iznimna je vrijednost i ljepota flore i faune u Kopačkom ritu. Hektari bijelog lopoča prekrivaju ritske vode. Ta ljepota pogledu posjetitelja u svojem je dubokom i sočnom korijenju hrana jelenima zimi.

ZO

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s