Zvonku pomaže Zvono

Jučer ujutro je Maki nastavio u Petlovcu, gdje je dan ranije stao i zadao cilj dana da dosegne predgrađe Belišća. Naime, kakav već je, snalazi se kao šaran u dravskoj vodi i našao je ljude koji znaju ljude, a ovi opet znaju ljude koji vole ovaj trail, koji su hodali sa Brankom i Nikolom i koji su u svakom trenutku spremni pomoći. Tako naš Zvonko svakog jutra obavi neke razgovore, zatim nazove štab u Samoboru, konzultira se oko rute i onoga što je bitno na istoj i krene. Zašto je bilo bitno Belišće, zato što je postojala mogućnost, koja se pretvorila u realnost, da Maki prenoći u prostorijama Inkluzivne kuće Zvono. (Zvonko sa štićenicima na naslovnici)

Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju “Zvono” osnovana je 2003. godine od strane roditelja djece i mladih s poteškoćama u razvoju na području gradova Belišća i Valpova te prigradskih naselja. Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono početkom 2021. godine promijenila je naziv u Inkluzivna kuća Zvono.

Udruga Zvono pruža pomoć roditeljima djece i mladih s teškoćama u uključivanju u sustav socijalne skrbi i odgojno – obrazovni proces. Provodeći trogodišnji program prevencije institucionalizacije, osigurali smo rad mobilnog stručnog tima (rehabilitatorica, psiholog, socijalni radnik, psihijatar) koji koordinira djelatnike u odgojno-obrazovnom procesu, roditelje i djecu s poteškoćama i osigurava podršku kod uključivanja djece u odgojno-obrazovni proces. U tom programu su kao partneri uključeni vrtići dva grada, Centar za socijalnu skrb i osnovne škole. Također, udruga Zvono radi na razvijanju socijalnih i praktičnih vještina svojih članova kako bi se mogli aktivno uključiti u život zajednice. Udruga Zvono kod svojih članova potiče samostalnost te razvija programe zapošljavanja osoba s invaliditetom. Promiče filozofiju inkluzije i radi na poboljšanju uvjeta u lokalnoj zajednici kako bi se ostvarila normalizacija i inkluzija osoba s invaliditetom u tu zajednicu. Više o njima i njihovom hvale vrijednom radu, pročitajte na https://udrugazvono.hr/

Tako je prošavši kroz nekoliko manjih sela, Zvone prišao Belišću, nekada kasnije popodne u ponedjeljak. Belišće je jedan od sedam gradova Osječko-baranjske županije koji obuhvaća površinu od 68,75 km2. Sa svojih devet naselja (Belišće, Bistrinci, Bocanjevci, Gat, Gorica Valpovačka, Kitišanci, Tiborjanci, Veliškovci i Vinogradci) sjeverozapadni je rubni dio Pridravske nizine Osijeka, kao jedne od regija Istočne Hrvatske. Na zapadu graniči s regijom Slavonske podravine, na sjeveru pretežno riječnim tokom Drave odijeljen je od južne Baranje, a na liniji jugozapad-sjeveroistok ima granicu s područjem grada Valpova.

Poznati stanovnici Belišća kroz povijest bili su: Henrik Salamon pl. Gutmann, Braća Gutmann, Sigmund Rosenberg,  Josip Hamm te Matija Ljubek, rođen je u Belišću, jedan je od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih sportaša, već za života sportska legenda, olimpijac i jedan od najboljih svjetskih kanuista svih vremena.

Prenoćivši na Citadeli, nedaleko lijeve obale Drave, sa pogledom na Belišće, spreman za nove izazove, Maki je nazvao štab, poslali smo mu novi track od nekih 44 kilometra, kojim bi u tri dana trebao završiti hodnju prvom pod sekcijom A sekcije CLDT-a, od Iloka do Našica. Danas je u planu bilo proći kroz Valpovo, koje se na jugoistoku naslanja na Belišće, a onda nastaviti ravnicom pored mjesta Marjančaci, Ivanovci, Zelčin i stići do Harkanovaca. Tamo je bio dogovor da ga skupi naš trail anđeo Danijel i odvede do konačišta, gdje se spremao roštilj.

Zvonko se prvo javio, na novi način koji ga je naučio Danijel, poslao je lokaciju u WhatsApp aplikaciji, tako da znam točno gdje je, onda stižu fotografije, a onda me nazove i ispriča neku anegdotu o tom dijelu puta. Tako nastaju ove priče. Imam stvarno doživljaj stvarnosti, kao da hodam sa njim.

Kroz Valpovo protječe rijeka Karašica koja izvire kod Našica, a ulijeva se u Dravu kod Josipovca. Zapadno nedaleko Valpova protječe rijeka Vučica, a s sjeveroistočno rijeka Drava. Smatra se da je negdje oko današnjeg Valpova u antičko vrijeme bilo rismko naselje Iovalium. Prvi poznati pisani spomen Valpova potječe iz 1332. godine, a valpovačku tvrđavu pod imenom “castrum i oppidum Walpo” povijesne listine prvi put spominju 1438. godine. Danas su sačuvani dijelovi te srednjovjekovne utvrde uklopljeni u kompleks dvorca Prandau-Normann. Sve je to lijepo uslikao naš junak Maki. Na području grada Valpova nalazi se 8 naselja (stanje 2006), to su: Harkanovci, Ivanovci , Ladimirevci, Marjančaci, Nard, Šag, Valpovo i Zelčin. Većinu je prošao i došao do Zelčina, gdje se morao okrjepiti na žegi koja je danas bila u tom kraju, i tako je i završio dan, pozvavši Danijela. Evo što je zabilježio.

Pred Makijem je još nekih 30 kilometara do Našica, koje će nastojati prijeći u sljedeća dva dana, kroz već spomenute Harkanovce. zatim kroz mjesta Koška, Niza, Jelisavac, Markovac Našićki i konačno Našice.

Do tada, u društvu malog kruga velikih ljudi, čeka svoju zasluženu večeru uz pivo, da ispere prašinu današnjeg dana sa svog, sve zanimljivijeg puta. Pored njega su Zvjezdana, Marina i Danijel, koji su pravi anđeli ovoga traila. Hvala vam svima!

ZO

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s