U dva skoka do Delnica

Kada smo ga napustili u četvrtak u Vrbovskom, dogovor je bio proći do centra Gorskog kotara u dva koraka, prvo do Ravne gore pa onda do samog središta regije, Delnica. Malo je Maki preuredio taj prolaz relativno nenaseljenom, monotonom hodački, trasom, no ipak je ponešto bilo za vidjeti. Krenimo dan po dan ovih 27 kilometara s kojima na kontu sada Maki ima 764.

48. dan, petak: Vrbovsko – Zalesina

Krenuo je naš hodač jučer ujutro sa izlaza iz Vrbovskog, nakon što ga je ljubazni domaćin i upravitelj Planinarskog doma Kamačnik, g. Dražen Nikolić, na putu do posla ostavio na nekada prometnoj cesti do Rijeke. Redom je planirao proći Jablan, Staru Sušicu, Vrh i doći do Ravne Gore, no htio je proći Maki malo dalje pa je stigao do Zalesine. Sve u potrazi za nečim atraktivnim s jedne strane i okrjepom s druge strane.

Prvo je naišao na stari dvorac, koji je za razliku od mnogih takvih objekata u odličnom stanju. Dvorac Stara Sušica pravi je povijesni dragulj Gorskog kotara. Smješten je u Gorskom Kotaru u mjestu Stara Sušica udaljenom 5 km od Ravne Gore. Nalazi se na 800 metara nadmorske visine, u netaknutoj stoljetnoj šumi, raznolike flore i faune.  U vlasništvu je grada Rijeke a njime upravlja Dom Mladih. Dvorac Stara Sušica pruža usluge dječjeg odmarališta te u njemu borave djeca i mladež iz čitave Hrvatske na različitim programima škole u prirodi, kampovima, zimovanjima i ljetovanjima. 

Nešto dalje, još jedna atrakcija na ruti. Multimedijalni i vrlo suvremeni prikaz načina života triju velikih zvijeri: vuka, medvjeda i risa, postalo je nova turistička atrakcija Gorskog kotara od jeseni 2020. godine. Posjetitelji putem 3D tehnologije imaju osjećaj da su u šumi zajedno s goranskim zvjerima, u njihovu staništu, a putem GPS sustava praćenja ovih rijetkih životinja u prirodi imati priliku doslovno vidjeti gdje je koja od označenih životinja u pojedinom trenutku u prirodi, u stvarnom životu. Čuvanje i predstavljanje raznolikog prirodnog bogatstva Primorsko-goranske županije uvijek je višestruko korisno jer, s jedne strane, pomaže očuvanju posebitosti po kojima je zeleno-plava županija prepoznatljiva, a s druge strane svakako proširuje turističku ponudu koja je pak za cijelu našu županiju iznimno bitna. Zbog svega toga je županijski projekt izgradnje Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici vrlo bitan, jer su prvi puta na jednom mjestu u ovoj županiji sustavno i stručno predstavljene tri velike europske zvijeri, a uz to je novi objekt podigao razinu turističke ponude Gorskog kotara i cijele PGŽ, te, što je također vrlo važno, pridonijeti i zapošljavanju – direktnom i indirektnom. Ukupna vrijednost projekta je 8.180.006,45 kuna, dok ukupni troškovi koji su odobreni za sufinanciranje sredstvima EU iznose 7.152.287,09 kuna, od čega je udio od 70 posto, točnije 5 milijuna kuna, dobijen kao bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Što se tiče smještaja, uspio je Nikola iz Ozlja, koji je pravi anđeo ovog projekta i prati Makija i nakon što ga je ugostio i hodao dvije dionice sa njim, naći za Makija smještaj u centru Delnica, u samoj Supilovoj ulici, kod gazdarice Tatjane, koja je danas spasila Makiju dan. Stigao je Maki do Ravne Gore, ali je samo nastavio dalje nakon kratke okrjepe, jer je imao dogovor za transfer do sobe u Delnicama ako dođe do Zalesine. Pa je i stigao tamo i završio dan.

Smjestio se u Centru Delnice, gdje je Kavana Centar, a iznad smještajni kapacitet sa jednokrevetnim, dvokrevetnim, višekrevetnim sobama i jednim apartmanom, sveukupno 21 ležaj. Tu se Maki smjestio jučer, ostao i danas, a prespavat će i nakon sutrašnjeg hodanja do Crnog Luga, no o tome više ubrzo. Nekoliko dana je već u kontaktu sa Igorom, mojim rođakom koji živi u Delnicama, a koji ga je zaintrigiran ovim projektom, odlučio podržati i pomoći koliko mu to posao dopusti. Odveo ga je popodne na “krov” Delnica, prekrasan centar sa restoranom i vidikovcem na iznad 1000 m/nm, Planinski centar Petehovac. Tako je Maki završio dan.

49. dan, subota: Zalesina – Delnice

Od kada je danas ustao, Maki je bio nemiran, jer je prognoza bila jako loša, kiša u cijeloj zemlji, ali posebno u području Gorskog kotara. Nije mogao nigdje niti mrdnuti, Igor je bio u uredu, a za divno čudo, ja nisam uspio nigdje naći nikakvu taxi službu u Delnicama, a i gazdarica Tatjana je rekla da jednostavno nema toga u Delnicama. To je još više uznemirilo Makija, kojem je barem stigao novi šešir, nakon što mu je onaj legendarni iz Osijeka, “nestao” u Gornjim Stativama ili tamo negdje.

Pričali smo više puta i dopisivali se Igor, Maki i ja o najboljoj verziji uspona na Risnjak, jer našu rutu koju je izbacio Komoot nitko nije poznavao. Konzultirao sam se sa svojom najdražom planinarskom knjigom Alana Čaplara, Planinarski vodič po Hrvatskoj i ipak smo odlučili promjeniti trasu, tako da će Maki sutra ići do Crnog Luga, gdje je i ulaz u Nacionalni park Risnjak, a onda će u ponedjeljak napraviti uspon Horvatovom stazom pa preko Medvjeđih vrata do Schlosserovog doma. Tamo će odlučiti ako će noćiti u domu ili nastaviti još 300 metara nizbrdo do 6 kilometara udaljenih domova Platak i Sušak. Ovisit će i o vremenskim prilikama. Rezervacije su napravljene.

Kako god, vratimo se u danas. Vrijeme se rano popodne malo smirilo i na scenu stupa Makijeva odlična gazdarica Tatjana koja mu nudi prijevoz i odvela ga je do Zalesina i Dedina, gdje je nastavio kratku današnju šetnju do Delnica, napokon.

Središnje i najveće naselje Gorskog kotara. Smještene na nadmorskoj visini od 698 metara i uokvirene uzvišenjima Drgomlja, Petehovca i Japlenškog vrha, Delnice su grad na najvišoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj. Grad Delnice pokriva središnji prostor goranske visoravni. Okosnicu naseljenog prostora, uz same Delnice, čine Brod na Kupi smješten u kanjonu rijeke Kupe i Crni Lug koji se nalazi na obroncima dragomaljskog sklopa i risnjačkog masiva. Mjesta se prožimaju svojim različitostima i kulturalnom te geografskom povezanošću čineći jedinstvenu ravnotežu između Kupske doline i više crnoluške – risnjačke zone, slikovito nazvane Delničkim trolistom.

Sveobuhvatno područje Grada, nalazi se na visoravni prosječne visine od 700 do 900m koju okružuju brda i iznad 1500m nadmorske visine. Najniža područja mjere visinu od 210 (Kupska dolina), a najviša 1528 metara (Nacionalni park Risnjak). Iako ta prirodna osobitost upućuje na izrazitu raznolikost područja; reljef je izrazito kontinentalnog karaktera, a klima planinska.

Eto, završava i ovaj dan, Maki u Delnicama čeka da mu stožer pošalje novu verziju drugog dijela B2 pod sekcije od Delnica do Klane, sa nekih 62 kilometra i 1450 metara uspona, uključujući i prvi nacionalni park na putu – Risnjak. Sve je razrađeno, još nam nedostaju neki detalji poput noćenja u Sobolima, na kraju Grobničkog polja i Sošonima, na putu prema Klani, koja je prolazna točka iz B2 u B3: vrata Istre. Slobodno se javite Makiju ako Imate nešto.

ZO

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s